Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un mesaj de atenţionare cod galben, potrivit căruia, în intervalul 10 ianuarie a.c., ora 22.00 – 11 ianuarie, ora 12.00 vor fi ninsori care vor forma un strat consistent de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, informează Biroul de Presă al IPJ Buzău.

 Zonele vizate sunt Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ şi Iaşi, dar şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei (pentru intervalul 10.01.2019, ora 16.00 – 11.01.2019, ora 12.00).

"Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău sunt pregătite să intervină în teren împreună cu ceilalţi factori responsabili, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), Inspectoratul de Poliție Județean Buzău recomandă conducătorilor de autovehicule ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri şi să parcheze doar în locurile de parcare special amenajate", transmite IPJ Buzău prin Biroul de Presă..