A venit iarna şi odată cu ea problemele legate de înlocuirea pneurilor de vară. Neînlocuirea lor cu cele de iarnă presupune amenzi foarte mari ca să nu mai vorbim de  riscul producerii unor evenimente rutiere foarte grave.  Şoferii ale căror maşini nu au fost echipate corespunzător sunt implicați în accidente,nu obţin despăgubiri de la firmele asiguratoare care nu sunt obligate să achite pagubele.

Şoferii descoperiţi în trafic că nu respectă legea, în zile când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei,  se vor alege cu amenzi usturătoare, iar poliţiştii le vor reține și talonul autovehiculului. O noutate față de anii trecuți este că amenda se poate plăti la jumătate din valoarea ei în termen de 15 zile, și nu în maximum 48 de ore, ca până acum.

Şoferii de autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au o obligație în plus atunci când șoseaua este acoperită cu zăpadă sau polei. Anvelopele de iarnă sunt necesare şi din alt punct de vedere, nu doar pentru siguranța participanților la trafic.