Sancţiuni de 23.000 de lei şi material lemnos în valoare de peste 311.000 de lei confiscat de poliţiştii buzoieni

 

În ziua de 12 septembrie a.c., efective de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase.

În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.

La trei dintre societăţile verificate au fost constatate nereguli privind diferențe între stocurile faptice și scriptice, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi a confiscării valorice/faptice pentru materialul lemnos cu privire la care s-au constatat nereguli.

Tot ieri, în cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate peste 40 de autovehicule care efectuau transport de material lemnos.

Pentru neregulile constatate, un șofer de 36 de ani din Podgoria, depistat în timp ce transporta material lemnos  cu o autoutilitară pe raza localității de domiciliu, s-a ales cu sancțiune. Întrucât polițiștii au constatat că șoferul nu avea documente de proveniență pentru lemnul transportat, bărbatul a fost sancționat la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos i-a fost confiscat.

În perioada desfăşurării acţiunii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 23.000 de lei și a fost dispusă confiscarea a peste 370 m.c. cherestea rășinoase și lemn diverse esențe tari. Materialul lemnos a fost evaluat de reprezentanții silvici la 311.662 lei.

Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea climatului de legalitate în acest domeniu și pentru prevenirea prejudicierii fondului forestier.