Activitatea polițiiștilor s-a desfășurat  în cadrul acțiunii naționale „FOC DE ARTIFICII”

 

În perioada 28 – 30 decembrie a.c., polițiștii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase împreună cu poliţişti de la alte structuri operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională privind regimul articolelor pirotehnice.

Au fost efectuate 41 de acţiuni și controale atât în complexe comerciale şi pieţe, cât şi în mediul stradal, dar şi percheziţii domiciliare la persoane bănuite de efectuarea fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice.

Au fost verificate persoanele juridice autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi persoane fizice şi juridice neautorizate să deruleze astfel de operaţiuni.

În urma tuturor activităţilor desfăşurate, polițiștii buzoieni au constatat, în flangrant, 14 infracţiuni, iar față de tot atâtea persoane sunt efectuate cercetări în cauze penale.

 

Totodată, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale conform Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive şi Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoare de 3.500 lei şi confiscate peste 22.100 de articole pirotehnice ( peste 90 de kilograme).

 

Exemple:

La data de 29 decembrie a.c., polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu poliţişti de investigaţii criminale şi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare trei mandate de percheziţie la locuinţele a trei bărbaţi în vârstă de 34, 44 , respectiv 27 de ani din Boldu, Căldărăşti şi Nehoiu.

În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor aproximativ 6000 de articole pirotehnice (peste 36 kilograme), din categoriile F2 şi F3, deţinute fără drept.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept faţă de cei trei bănuiţi, cercetările fiind continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

În ziua de 30 decembrie a.c., poliţisti din cadrul Biroului de Proximitate de la Poliţia municipiului Buzău, care acţionau în zona centrală a municipiului, au depistat un bărbat de 35 de ani care efectua operaţiuni cu articole pirotehnice.

Asupra sa, poliţiştii au găsit peste 7300 de articole pirotehnice din categoriile F2 şi F3, care au fost confiscate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

Acțiunile polițiștilor vor continua în această perioadă pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, inclusiv în noaptea dintre ani!

 

 

POLIŢIŞTII RECOMANDĂ:

 

În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Totodată, produsele rezultate în urma arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenţie instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

 

Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.

 

Poliţiştii acţionează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.