În ziua de 21 noiembrie, Peste 130 de poliţişti de la Ordine Publică, Rutieră şi Investigaţii Criminale, împreună cu jandarmi şi reprezentanţi ai Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Buzău au luat la pas 121 de unităţi de alimentaţie publică pentru a depista elevii chiulangii. Acţiunea s-a petrecut în intervalele orare 11.00 – 13.00 şi 17.00 – 19.00 şi a avut drept cop, după cum transmite Biroul de Presă al IPJ Buzău, « prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona unităților de învățământ, a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, totodată fiind avute în atenţie şi situaţiile de absenteism şcolar ».

 

 Acţiunile s-au desfăşurat atât în mediul urban, cât şi în rural şi au fost coordonate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

Cele 131 unităţi de alimentaţie publică în care au avut loc verificările funcţionează în incinta și imediata apropiere a unităţilor de învăţământ. Acesta este şi motivul pentru care oamenii legii au verificat şi legalitatea funcţionării acestora şi modul în care angajaţii societăţilor respective se conformează interdicţiei legale de a servi cu băuturi alcoolice minorii şi persoanele aflate în stare de ebrietate.

Au fost identificaţi 23 de chiulangii

În aceeaşi acţiune  au fost oprite pentru verificări peste 210 de autovehicule, 31 dintre acestea fiind destinate transportului şcolar.

Pe perioada desfăşurării activităţilor au fost legitimate aproximativ 300 de persoane, 23 fiind elevi care absentau de la cursuri. În urma neregulilor constatate au fost întocmite patru informări ce vor fi înaintate şcolilor şi liceelor la care sunt înscrişi elevii.

Pentru neregulile constatate pe perioada desfăşurării acţiunii au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 16.000 de lei.           

În cadrul activităţilor, poliţiştii au discutat cu elevii despre normele şi regulile pe care trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime sau autori ai unor fapte penale, toate persoanele primind pliante cu recomandări preventive.

Autoritățile transmit că "activităţile de acest gen vor continua, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar".