La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară, alături de pompieri şi jandarmi, au organizat şi desfăşurat o activitate cu elevii ciclului gimnazial, menită să aducă în atenţia acestora importanţa vieţii, frumuseţea drepturilor şi libertăţilor, dar şi responsabilitatea obligaţiilor ce decurg din existenţa noastră ca cetăţeni.

 Vineri, 23 septembrie, poliţiştii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu pompieri şi jandarmi, au vizitat elevii de la Școala Gimnazială Glodeanu Sărat.

Sub sloganul „Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au unitatea şcolară vizată, într-o formulă inedită: poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău - Biroul Siguranță Școlară, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău – Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare și jandarmii montani de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău.

Elevii s-au arătat foarte entuziasmaţi de activităţile la care au fost provocaţi şi, prin dialog şi exemple practice, au conştientizat cât este de important pentru elevii noștri să aprecieze importanța unei vieți sănătoase din punct de vedere social,  prin participarea la activități în cadrul cărora să învețe asumarea unei conduite corecte. De asemenea, au înţeles că viaţa şi propria siguranţă sunt de neînlocuit, fiind sensibilizaţi asupra conceptului prin elementele de prim-ajutor care le-au fost prezentate. Contextul actual, social și medical, ne determină să dezvoltăm comportamente proactive în rândul tinerilor, capabile de intervenție conștientă în vederea aplicării unor norme medicale minime care pot face diferența atunci când vorbim de viața fiecăruia, cu precădere în cazul unui accident de circulație cu victime.

Nu în ultimul rând, organizatorii activităţii au adus în atenţia elevilor importanţa de a deveni autonom, de a cunoaşte minime coordonate de natură a-i menţine în sfera siguranţei, indiferent că se află în mediul cunoscut sau mai puţin familiar.

În încheiere, cei peste 100 de elevi participanţi, dar şi cadrele didactice care i-au însoţit, au fost consiliaţi cu privire la problemele ce decurg din consumul de substanţe interzise, despre cum pot fi reconoscute astfel de comportamente, dar şi despre importanţa de a se ţine departe de astfel de anturaje toxice.

 

În data de 25 septembrie, la iniţiativa organizatorilor - Asociația Lindenfend - „Ajungem Mari” şi Asociația Societatea Exploratorilor,  polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău şi ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfăşurat o activitate preventiv-educativă dedicată tinerilor buzoieni.

Sub sloganul ”Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”, poliţiştii s-au deplasat în Parcul Crâng, unde a abordat subiecte de interes în rândul tinerilor instituţionalizaţi, participanţi în cadrul „Concursului de Explorare Urbană v. 04”

Activitatea s-a desfăşurat prin susţinerea unei sesiuni informative de către specialişti pe domenii de actualitate pentru preocupările adolescenţilor şi tinerilor - concepte generale de prevenire, criminalitate, victimizare. De asemenea, au fost abordate aspectele constructive ale voluntariatului, cu drepturile şi obligaţiile pe care le implică, prin sublinierea importanţei aportului individual în consolidarea unei societăţi viitoare sigure.

Specialiştii au supus atenţiei, în limbaj adecvat vârstei, efectele consumului de droguri/substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, printr-un dialog interactiv şi cu o abordare multidisciplinară.

Prin organizarea sesiunilor informative se doreşte formarea unor deprinderi de siguranţă personală pentru adolescenţi, prin recunoaşterea situaţiilor de pericol şi deţinerea cunoştinţelor pentru gestionarea unor situaţii de victimizare.

De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de implicare a adolescenţilor în activităţi de voluntariat privind siguranţa civică, participanţii urmând a fi cooptaţi în activităţi de prevenire a criminalităţii şi a consumului de substanţe interzise, întâlnirile putând fi considerate o etapă preliminară de formare ca voluntar a tinerilor buzoieni.

 

Poliţiştii reamintesc că numai prin eforturi comune putem proteja şi transforma copiii de azi în adulţii responsabili de mâine. Cum îi puteţi ajuta?

 

Dacă ştiţi că dumneavoastră, ca adult, sunteţi cea mai apropiată persoană pentru un copil/adolescent, cu siguranţă el va ţine seama de opinia dvs. cu privire la ce este bine sau rău, sănătos sau periculos.

Aşa cum probabil ştiţi, copilul este expus influenţei grupului de prieteni, ceea ce   l-ar putea face să ia o decizie greşită. Astfel suportul oferit de apropiaţi devine esenţial în formarea stimei de sine şi a încrederii în propriile decizii.

Îl puteţi învăţa ce înseamnă să fii matur şi responsabil. Încurajaţi-l să vorbească oricând despre propriile opinii, temeri şi sentimente. Exprimaţi-vă afecţiunea şi oferiţi-i  sprijinul dumneavoastră.

Puteţi să încurajaţi copilul să înveţe să discearnă, în termeni specifici vârstei, despre ce înseamnă consumul de substanţe despre care nu au suficiente informaţii.

Cel mai la îndemână rămâne sprijinul pe care dumneavoastră i-l oferiţi pentru ca el să ia decizii responsabile, să adopte un stil de viaţă sănătos.

Vă mulţumim anticipat pentru sprijinul acordat!