Joi, 17 mai, buzoienii sunt aşteptaţi la Cimitirul Eroilor să-şi comemoreze eroii. Programul acestui eveniment, cel mai important din acest an pentru buzoieni, se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului şi a fost prezentat joi, 10 mai, la sediul Diviziei 2 Infanterie Getica, de către comandatul unităţii, general de brigadă Gheorghiţă Vlad. I-au fost alături primarul municipiului Buzău, Constantin Toma şi reprezentanţii celorlalte instituţii implicate în desfăşurarea în bune condiţii şi de siguranţă maximă a manifestărilor dedicate Zilei Eroilor şi aniversării Centenarului Românei, care se vor desfăşura în municipiul Buzău în zilele de 16 şi 17 mai. Activităţile debutează în seara zilei de 16 mai, la ora 20,45, în Piaţa Dacia, unde va avea loc un concert de muzică militară. Acesta va fi urmat de ceremonia  de retragere cu torţe, la care vor participa 400 de militari, cel puţin 100 străini, pe traseul Piaţa Dacia – Aleea Trandafirilor – Bulevardul Unirii - Bulevardul Calea Eroilor – Cimitirul Eroilor.

 

Primăria municipiului Buzău şi Garnizoana au invitat să participe la această activitate ambasadori, lideri militari din toate ţările care  au militarii îngropaţi în acest cimitir, şi nu numai. Activităţile din cele două zile se doresc să aducă cinstire eroilor neamului şi să promoveze tradiţia, onoarea şi, demnitatea militară. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat că „Avem eroi, inclusiv de la 1877, inclusiv pe o fotografie extraordinară – doi dorobanţi din Rm. Sărat şi doi dorobanţi din Buzău care au participat la acel război sfânt de la 1877. Avem eroi din al doilea război balcanic, primul război mondial… Cei mai mulţi eroi şi cei mai mulţi eroi necunoscuţi din România sunt aici, din al doilea război mondial, eroii de la Revoluţie, trei dintre cei patru eroi din Afganistan sunt de asemenea înhumaţi aici. În acelaşi timp este un cimitir internaţional – sunt aici cel puţin opt naţii – pentru că vorbim de două mari imperii, Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Ţarist. Încercăm prin acest eveniment să ne onorăm şi propriii eroi şi să transmitem şi un mesaj de pace tuturor, pentru că războiul nu s-a oprit de la al doilea război mondial în coace, sunt în continuare în război, război creat tot de ţările mari până la urmă“.

Sunt aşteptaţi la Buzău ambasadori şi lideri militari din aproape toate armatele membre NATO, alături de oficialităţi ale Statului Român, motiv pentru care au fost pregătite şi măsuri speciale de securitate şi de trafic. Începând din data de 14 mai, la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău va funcţiona comandamentul operaţional unde fiecare structură MAI va avea reprezentanţi pe momentele de vârf. Potrivit comandatului Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab“  Ploieşti, Jandarmeria va asigura măsurile de ordine publică cu peste 300 de jandarmi din cadrul celor două structuri implicate – Ploieşti şi Buzău. Se vor afla la datorie şi 160 de poliţişti din cadrul IPJ Buzău,precum şi peste 60 de pompieri ISU Buzău, împreună cu peste 50 de poliţişti locali buzoieni.

Începând cu data de 16 mai, în municipiul Buzău vor impuse restricţii de circulaţie în zona unde vor avea loc activităţile – Bulevardele Unirii, Averescu, Piaţa Dacia şi Calea Eroilor. Şoferii aflaţi în tranzit vor  fi direcţionaţi spre şoseaua de Centură şi spre Şoseaua Spătarului.