* Poliţiştii buzoieni au fost angrenaţi în peste 2.300 de activităţi cu caracter preventiv şi au informat antivictimal peste 22.600 de cetăţeni

* În primele 6 luni ale anului 2017, în judeţul Buzău nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunităţii           

Obiectivele majore urmărite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău în anul 2017, sunt  creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale. 

            Activitatea de prevenire este orientată pentru asigurarea unui sistem integrat, bazat pe atragerea de parteneri şi apropierea de comunitate şi cunoaște o evoluţie constantă din punct de vedere calitativ. 

              În anul 2017, priorităţile naţionale identificate – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt completate de prioritatea identificată la nivel local – creşterea gradului de siguranţă rutieră la nivelul judeţului Buzău.

 

           În primele 6 luni ale anului 2017, poliţiştii buzoieni au organizat 2.384 de activităţi cu caracter preventiv educativ cu diferite grupuri ţintă, în cadrul cărora au fost distribuite peste 12.000 materiale cu recomandări utile şi au fost informaţi antivictimal peste 22.600 de cetăţeni.

 

            De asemenea, efectivele inspectoratului au intervenit la peste 2.000 de apeluri primite prin S.N.U.A.U. „112”, cele mai multe fiind în mediul rural, peste 1.200, iar 800  în mediul urban, timpul de intervenţie la evenimente în majoritatea cazurilor fiind sub 10 minute.

 

 

            Combaterea criminalităţii - aspecte generale

 

            În perioada analizată, pe raza judeţului Buzău nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunităţii, majoritatea faptelor comise fiind din categoria celor de subzistenţă.

 

Combaterea criminalității

În județul Buzău criminalitatea sesizată a scăzut cu 21%, în primele 6 luni ale anului 2017, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 6 ani, trendul fiind în descreştere din anul 2013.

 

     De asemenea infracționalitatea judiciară în perioada analizată a scăzut cu 19 %, și  se află pe un trend descendent în ultimii 6 ani, trendul fiind în descreştere din anul 2014 .

 

              Referitor la criminalitatea stradală, în semestrul I 2017  au fost sesizate cu 16,7% mai puţine fapte, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest gen de infracționalitate s-a aflat pe un trend descendent în ultimii 6 ani.

 

Astfel, pe genuri de fapte, au scăzut infracţiunile de furt sesizate cu 19%  şi tâlhăriile cu 44%.

 

Criminalitatea sesizată  în mediul rural a  scăzut cu 25,8% , înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 6 ani .

Criminalitatea sesizată  în mediul  urban a  scăzut cu 4,8% , înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 6 ani .

 

Criminalitatea contra patrimoniului

A înregistrat scăderi în perioada evaluată cu 18,3% comparativ cu perioada similară a anului 2016, menționăm că și acest tip de criminalitate se află pe un trend descendent începând cu anul 2014, iar acesta este  cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

 

Criminalitatea economico –financiară

 

Pe genuri de infracţiuni economico-financiare s-a înregistrat o scădere  a numărului de infracţiuni constatate faţă de perioada evaluată a anului 2016.

 

   Prin acţiunile iniţiate pentru combaterea evaziunii fiscale, a fost recuperat un prejudiciu de 8.561.000 lei , reprezentând un procent de 78%, din totalul prejudiciului cauzat , în perioada supusă analizei.

 

În cadrul activităţilor desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul operaţiunilor cu produse din tutun, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării  68.580  ţigarete, 4,715 kg tutun vrac, 1 utilaj de mărunţit tutunul, 1 dispozitive de confecţionat ţigarete, au înregistrat un număr de 5 dosare penale în acest domeniu şi s-au efectuat cercetări faţă de 12 persoane, din care una în stare de reţinere, fiind indisponibilizat şi un autovehicul.

 

 

 

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

 

            Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au derulat activităţi de amploare în baza acţiunilor naţionale, precum şi în cadrul altor planuri de măsuri specifice şi au aplicat 35 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

            Analiza indicatorilor statistici în domeniu, evidenţiază în continuare faptul că judeţul Buzău nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiuni cu arme şi muniţii, fenomenul având un caracter izolat, cu manifestări simple, fără pericol social, în primele 6 luni ale anului  2017 nefiind înregistrate evenimente în care au fost folosite arme de foc.

 

 

            Infracţionalitatea în domeniile silvicultură şi piscicultură

                       

În perioada analizată, polițiștii buzoieni  au organizat 190 de acţiuni, dintre care 14 în fondul forestier, 33 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 124 pe linia legalităţii transportului de material lemnos şi 15 vizând alte aspecte din domeniul silvic.

 

            Au fost aplicate 159 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 455.000 de lei .

 

De asemenea au fost confiscate 11 fierăstraie mecanice folosite la săvârşirea de infracţiuni şi contravenţii la regimul silvic.

 

 

            Siguranţa rutieră

 

            Creşterea gradului de siguranţă rutieră a reprezentat una dintre principalele priorităţi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

 

Astfel au fost desfăşurate peste 200 de activităţi cu caracter preventiv, atât în unităţile de învăţământ, la care au participat peste 2000 de elevi şi cadre didactice, dar şi caravane de informare în mediul rural, unde au fost sfătuiţi antivictimal asupra necesităţii respectării regulilor de circulaţie, peste 4.500 de cetăţeni.

           

        În ceea ce privește  siguranța participanților la trafic, în primele 6 luni ale anului 2017 s-au produs cu 14,4%  mai puține accidente rutiere grave față perioada similară anului trecut, a scăzut numărul persoanelor decedate cu 28,3%  și a crescut  numărul persoanelor  decedate cu de 17 la 19.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost:  viteza neadaptată la condiţiile de drum si indisciplina pietonilor.

 

            Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor urmări:

-           siguranţa cetăţeanului, prin menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică;

-           prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale ;

-           prevenirea şi combaterea infracţionalităţii comisă cu violenţă;

-           creşterea  şi îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc.