În dimineaţa zilei de 2 septembrie, prefectul Carmen Ichim a convocat  în şedinţă  reprezentanţii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și  ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Buzău

pentru a se stabili ce măsuri se vor lua în cazul celor două focare de pestă porcină confirmate la Pănătău şi Pătârlagele.  Directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu a făcut precizări din care reiese faptul că în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală,  a instituit imediat măsurile legale prevăzut  în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină africană.

 „La momentul la care discutăm, din punctul de vedere tehnic, documentar la legislaţiei sanitar-veterinare şi al manualului operaţional de intervenţie în focarele de pestă porcină africană de la nivel naţional, vorbim de două focare de mici dimensiuni, în competenţa de soluţionare rapidă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Buzău. În funcţie de evoluţia ulterioară, vor fi luate şi alte restricţii, vor fi aduse la cunoştinţa celor interesaţi de îndată ce se vor impune”, a precizat directorul DSVSA, Ciprian Botezatu.

 Aceste măsuri vor fi menţinute timp de 40 de zile, astfel încât cele două focare ivite în zona de munte a judeţului să fie eradicate. Legislaţia prevede că dacă nu mai apar cazuri în acea zonă restricţia pe zonă poate fi ridicată după 40 de zile.

Totul a pornit de la lipsa de responsabilitate a oamenilor, care nu au înţeles cât de importante sunt măsurile preventive. Mergând pe firul lucrurilor care au condus la apariţia celor două focare, conducerea DSVSA spune că virusul ar fi putut fi adus de la Tulcea, de către tatăl unei persoane din Pănătău în urmă cu câteva săptămâni, când i-a făcut o vizită şi că el ar fi ajuns şi la Pătârlagele după ce femeia i-ar fi trimis mamei carne din porcul sacrificat după ce acesta se îmbolnăvise.

« Vineri, în jurul orelor 15-16, am fost notificaţi de către medicul veterinar din zona Pătârlagele că asistentul sanitar-veterinar i-a adus la cunoştinţă faptul că, în gospodăria unei doamne din satul Lunca, din proximitatea oraşului Pătârlagele, după ce a făcut tratament două zile pentru o presupusă parazitoză la unul dintre porci, proprietara a găsit de cuviinţă să-l sacrifice pentru consum. În aceeaşi zi, vineri după-amiază, o echipă operativă din Direcţia Sanitar Veterinară a plecat spre exploataţia gospodăriei de la Lunca unde au luat cunoştinţă de faptul că porcul fusese sacrificat, iar masa gastrointestinală şi organele fuseseră aruncate de către respectiva doamnă într-o râpă din aproprierea proprietăţii pe motiv că erau extrem de parazitate. (…) Din discuţia cu proprietara au ajuns la informaţii potrivit cărora, în urmă cu aproximativ două săptămâni, primise de la fiica acesteia din comuna Pănătău, sat Pănătău o pulpă de porc rezultată din sacrificarea tot a unui porc bolnav, pentru consumul individual. Echipa DSVSA s-a deplasat în satul Pănătău la respectiva proprietate unde li  s-a confirmat cele spuse de doamna de la Pătârlagele. Respectiva doamnă primise vizita tatălui, - divorţat fiind de mamă-, din zona Tulcea, din comuna Frecăţei. Respectiva persoană nu a adus cu domnia sa nici carne de porc, nici produse din carne de porc şi nici animale vii. Cert este că după acea vizită de la începutul lunii august, la aproximativ 14-15 zile, i s-a îmbolnăvit porcul din proprietate, l-a sacrificat, o parte din el dând-o mamei, doamna cu care am început povestea de la Pătârlagele. 

S-a constitui zona de protecţie şi de supraveghere

 „Astăzi se va constitui şi zona de protecţie şi zona de supraveghere. Zona de protecţie este de minim 3 kilometri în jurul focarului, iar zona de supraveghere cel puţin 10 kilometri în jurul focarului şi include şi zona de protecţie”, a spus directorul DSVSA Buzău. La nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare sunt echipe care vor pleca astăzi  în teritoriu şi vor lua primele măsuri care sunt prevăzute de legislaţie în zona de protecţie.  „În cursul zilei de astăzi vor fi instalate două dezinfectare rutiere la nivelul accesului din drumul comunal  către cele două uliţe unde sunt proprietăţile respective la Pănătău. Începând de astăzi medicii veterinari şi tehnicienii din zonă nu mai pot, decât în cazuri excepţionale, şi cu măsuri speciale, să intre să facă tratamente în gospodării. Nu se mai pot plimba de colo-acolo. Urmare anchetei, va trebui să stabilim traseul acestor domni şi doamne cu cel puţin o lună în urmă, pentru a putea să supraveghem şi exploataţiile prin care au trecut, având că există o posibilă contaminare iniţială în urmă cu o lună de zile”, a spus directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.

Ce restricţii sunt în cele două zone

În cele două zone  confirmate cu focar de pestă porcină, circulaţia animalelor este interzisă şi se poate face doar cu avizul DSVSA în cazuri excepţionale. În zona de focar, în exploataţiile care sunt declarate focare, sunt interzise intrările şi ieşirile de animale şi persoane, altele decât cele care domiciliază acolo, acest lucru fiind posibil doar după ce li s-a efectuat decontaminarea. În zona de protecţie şi supraveghere, după recensământul animalelor care este în sarcina medicilor concesionari şi a DSV, cu supraveghere, circulaţia transportul animalelor pe drumurile publice este interzis, cu excepţia unui tranzit fără oprire, fie că este cale feroviară, fie că este vorba de cale rutieră.  Este vorba despre circulaţia animalelor şi nu despre transportul public, după cum a precizat prefectul Carmen Ichim. „În cele două zone, în zona de focar, în zona de supraveghere şi de protecţie, nu sunt permise scarificările pentru consum individual, pentru consum familial, potenţialul diseminării virale fiind extrem de mare a răspuns întrebării adresate de prefectul Carmen Ichim directorul DSVSA. El a făcut şi următoarea precizare:” Având în vedere că nu are nici un fel de legătură cu sănătatea umană consumarea cărnurilor aflate într-un stadiu de contaminare cu acest virus, dar având în vedere că se poate ajunge la sacrificări de porci care au op încărcătură virală, anume sunt într-o perioadă de incubaţie sau în alte situaţii care nu sunt apreciate corect de către proprietari, riscul diseminării este enorm”.