Cu siguranță, fiecare dintre noi avem eroi știuți sau neștiuți. Cu siguranță, fiecare  dintre noi avem printre părinți, bunici, strămoși, pe cineva doborât pe front, prizonier de război, refugiat, deportat în lagăre, victimă sau nedreptățit al istoriei. Pe unii îi mai știm, și ne mai aducem aminte de ei  din câte o fotografie îngălbenită, din care ne privesc tineri, frumoși și încrezători. Alții își dorm neștiuți somnul sub colbul istoriei pe câmpurile de luptă sau poate într-un cimitir, așa cum este Cimitirul Eroilor din Buzău, unul dintre cele mai mari din țară în care și-au aflat odihna eroii români, dar și ostași ai altor neamuri, oameni peste care istoria a trecut ca o seceră la treierat.

 

O filă de istorie scrisă cu sânge ce răzbate peste timp,  grăitoare pentru condiţia omului, în general, în fața vremii și a vremurilor, ne-a fost oferită de către doamna Viorica Dumitrașcu, din Nehoiu. Este vorba despre fotografia trimisă părinților de către un soldat buzoian care să îi aline în cazul în care nu s-ar mai fi întors acasă de la război.

 

 „Iubiți părinți,

Primiți această fotografie pe care să o primiţi suvenire, pentru că nu se ştie dacă mai vin pe acasă şi când v-o fi dor de mine şi îţi vrea să mă vedeţi, să vă uitaţi la fotografie, căci eu sunt gata de a merge la război şi sunt echipat complet pentru război şi sunt plecat şi vă spun, iubiţi părinţi, sărutări de mâini, căci aşa am fost ursit, pentru că, atunci când mi-a plăcut să trăiesc, am plecat. Acum vă zic cu bine, iubiţi părinţi, şi vă sărut pe întreaga familie.

Al vostru Nicuşor”

 

(Publicăm fotografia şi aceste gânduri în semn de omagiu adus sergentului Posea Ion, unchiul nostru, plecat de pe meleagurile Siriului şi căzut la datorie în crâncena bătălie de la Mărăşeşti din vara anului 1917 şi tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului strămoşesc pentru făurirea României Mari.

Recunoştinţă eternă pentru eroismul şi puterea lor de sacrificiu!

Strănepoatele: profesor Viorica Dumitrescu, profesor Minodora Briciu)

 

Acest soldat, alături de toți cei ca el, fac parte din istoria vie neamului românesc.

Este necesar să ne cinstim eroii pentru că rolul lor a fost mare nu numai prin jertfa pe care au făcut-o, ci şi prin  consolidare a sentimentului unităţii neamului românesc şi a realizărilor ce au culminat cu crearea României Mari în 1918, şi chiar cu menţinerea în continuare a statului român în împrejurările dificile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Datorită eroilor s-a întărit în lumea românească sentimentul de unitate şi de respect faţă de valorile trecutului, fără de care nu poate exista viaţă naţională autentică.

Joi, 17 mai, întreaga suflare buzoiană își va aminti de ei, în cadrul unor festivități închinate lor, celor care s-au jertfit pentru ca noi, cei de astăzi, să putem sărbători Centenarul  Marii Uniri. Este un demers important al autorităților locale pentru a cinsti și omagia eroii istoriei sau martirii credinței precum și personalitățile marcante, universale și naționale, care au amprentat istoria, veacurile și locurile cu activitatea, cu viața, cu învățăturile și jertfa lor,  de a-i cinsti pe toţi aceia care, într-un fel sau altul, şi-au jertfit viaţa pentru apărarea ţării, pentru realizarea unităţii noastre naţionale şi pentru înlăturarea oricărei forme de înrobire a românilor.