Joi, 9 martie 2017, la Şcoala Gimnazială din Grebănu au avut loc activităţi  de instruire a elevilor pentru abordarea situaţiilor de discriminare sau de bullying care să le permită să conştientizeze şi să depăşească propriile prejudecăţi, în cazul în care acestea există. Mai exact, Gabriela Marcu -profesor de limba şi literatura română a desfăşurat activitatea "FĂRĂ URĂ, CU TOLERANŢĂ", iar Maria Pruteanu-profesor pentru învăţământul primar a realizat cu elevii clasei a IV-a o scenetă cu tema: "COPIL CA TINE SUNT ŞI EU!" Demersul celor două cadre didactice vine în contextul în care bullying-ul este un fenomen despre care începe să se vorbească tot mai des şi în şcolile noastre, ceea ce conduce  la o reconsiderare a modului de abordare a relaţiilor interumane. Despre aceste relaţii dintre elevi, care uneori generează suferinţă şi izolare au discutat apelând la: teatru şi dezbatere pentru a răspunde mai întâi la întrebarea "ce înseamnă bullying? Discriminare? Hărţuire? Intimidare? Homofobie? Transfobie? Rasism? Victimizare?", ca apoi să se identifice răspunsul împreună cu elevii.

Cele două cadre didactice au avut şi invitaţi. Unul dintre invitaţi a fost dl sociolog Gheorghe Petcu, membru al Uniunii Scriitorilor din România,  care le-a vorbit elevilor mai mult despre ce să pună în locul violenţei în "bagajul" lor zilnic şi anume cât mai multă informaţie, dacă se poate despre tradiţii, istorie, civilizaţie, cultură locală şi avenit în acest sens cu o mulţime de cărţi : "Judeţul Buzău : album monografic", "Judeţul Buzău : tradiţii, legende, obiceiuri, datini, mituri, arhitectură, turism, credinţele ţăranului român despre cer şi stele : enciclopedie", " Adina Paula Moscu : documente si marturii", " Buzău : să ne cunoaştem judeţul", şi multe alte cărţi. Au dat curs invitaţiei şi au fost prezenţi la activitate şi  domnii poliţişti: agent şef Jercan Mirel şi agent principal Enache Silviu de la Postul de Poliţie din Grebănu, care au accentuat problemele legate de violenţă şi care, la finalul întâlnirii, le-au oferit elevilor "Ghidul siguranţei pentru victimele violenţei în familie", pe care să-l prezinte acasă părinţilor şi bunicilor. De remarcat este şi prezenţa unor părinţi ai elevilor la această activitate, precum şi a preotului paroh din Grebănu, ceea ce demonstrează preocuparea cadrelor didactice de a implica întreaga comunitate pentru siguranţa copiilor.

Pentru că este o problemă reală , şi pentru că  de obicei victimele se închid în sine, suferă în tăcere, nu au curajul să spună profesorilor,  diriginţilor, nu acceptă consilierea psihologică, cadrele  didactice au ales ca împreună cu elevii şi invitaţii să vorbească deschis despre şicanările şi hărţuirea pe care o îndură unii copii la şcoală din partea unor colegi care caută să atragă atenţia, şi care îşi doresc cu orice preţ să devină cunoscuţi şi populari; cu orice preţ însemnând să apeleze la ridiculizarea, izolarea, răspândirea de zvonuri, umilirea, jigniri, ameninţări, agresiune care poate merge de la îmbrânceli la violenţă fizică extremă, distrugerea sau deteriorarea bunurilor care aparţin colegilor.

Împreună au identificat exemple de comportamente care conduc la bullying: ridiculizarea, izolarea, răspândirea de zvonuri, umilirea, jignirile, ameninţările, agresiunea care poate merge de la îmbrânceli la violenţă fizică extremă, distrugerea sau deteriorarea bunurilor care aparţin ţintei etc.  Ce au spus copiii, cadrele didactice şi invitaţii aflaţi din paginile ziarului"Amprenta".